Sinterklaasdiner


In mijn familie zitten we momenteel met de situatie dat we wél Sinterklaas vieren, maar dat er (nog) geen kinderen zijn. Kan dat (wat het is toch zeker een kin-der-feest!)? Ja, natuurlijk kan dat! Een gezellige, winterse avond met een ouderwets bordspel, voor iedereen pakjes en natuurlijk lekker eten is toch altijd een succes! 


Daarom geef ik je bij deze wat inspriratie voor een lekker diner in Sinterklaas-thema. 
De menukaartjes had ik, zoals hoort bij een heerlijk avondje, in rijm geschreven. Het gedicht staat onderaan het artikel, mocht je hem over willen nemen. 

Het menu:
Een amuse van carpaccio met een "staf" van Sint

De amuse bestond uit carpaccio-tapenade op een toastje, maar je kunt er natuurlijk van maken wat je zelf wilt. Uit een plakje bladerdaag had ik de vorm van de staf van Sinterklaas gesneden en deze met een beetje kaas en kruiden naar smaak in de oven gedaan; klaar!

Kippenbouten met kaneel en appeltjes van oranje, aardappelkroketten en stoofperen 

Kippenbouten dus, uit de oven. Lekker met plakjes mandarijn, en kaneelstokjes. Hoe Sinterklaas wil je het hebben? Zo'n schaal, met hele kaneelstokjes en plakken mandarijn staat prachtig op tafel. Verder kun je de kip natuurlijk kruiden naar eigen smaak. Hiernaast heb ik aardappelkroketjes geserveerd, lekker makkelijk uit de oven, frituur of airfryer. Je kunt natuurlijk ook voor frietjes, of bijvoorbeeld aardappelpuree kiezen. Als laatste bijgerecht stoofpeertjes. Voor dat ultieme wintergevoel. 

Tiramisu van pepernoten

Er zijn talloze recepten voor tiramisu te vinden op internet. Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Maar zorg natuurlijk dat je in plaats van lange vingers, pepernootjes gebruikt. Ik serveerde er een mini-berlinerbol naast. Maar je kunt het natuurlijk op zichzelfstaand al prima serveren, of bijvoorbeeld met een handje snoepgoed erbij!

De aankleding van de avond kon natuurlijk niet achterblijven. Als tafelkleed heb ik opengeknipte, juten zakken gebruikt. Gooi daarop wat strooigoed en het ziet er helemaal fancy uit. In de wijnglazen heb ik een gekleurde veer gedaan, zoals de veer op de muts van Piet. 

Op ieder bord lag een menukaartje, in rijm dus. 
Om de avond verder nog wat op te leuken had ik wat verschillende bijzondere pepernoten gekocht. Tegenwoordig heb je pepernoten met laagjes er omheen in echt de gekste smaken (bijvoorbeeld drop). Hiermee kun je bijvoorbeeld een pepernoten-proeverij maken, of een spelletje "raad de smaak" organiseren. 
Veel plezier! 


Menu: 
---

Hopelijk bent u zeer tevree,
Met dit speciale Sint-diner. 
---
Dit hebbende gezegd, 
Presenteer ik u het voorgerecht:
Een amuse van carpaccio en de staf van Sint,
Ik hoop dat u het lekker vindt. 

---
Nadat u dit heeft verzwolgen, 
Zal het hoofdgerecht volgen.
Kippenbouten met kaneel en appeltjes van oranje,
Die Sint zo graag eet in Spanje.
Met, u zult dit vast waarderen,
Aardappelkroketten en stoofperen

---

Het diner zal worden afgesloten,
Met een tiramisu van pepernoten.

---

Eet smakelijk, Sint en Piet.